Han har vandrat längs Göteborgs gator i 25 år. Han har mött glädje och sorg, men framför allt tacksamhet. Reine Emanuelssons drivkraft är att finnas där för ungdomarna.

– Jag får så otroligt mycket positiv energi tillbaka från ungdomarna. Vi vandrar för deras skull, utan ersättning och mitt i natten. Det blir genuint för dem, säger Reine Emanuelsson.

Han är en veteran när det gäller nattvandring. Första gången han drog på sig den välkända gula jackan var han 40 år. Det innebär att Reine har mött, tjôtat och hjälp ungdomar ute i göteborgsnatten i 25 år nu.

Under den tiden har det blivit en hel del möten, roliga samtal, jobbiga situationer och lyckliga slut.

Lyckliga slut känns i hjärtat och är värt hur mycket som helst

Han minns särskilt en flicka från Borås som kommit till Göteborg med sitt kompisgäng. Hon var ordentligt berusad. Flickan fick vila i nattvandrarnas lokal där en nattvandrande sjuksköterska höll ett vakande öga över henne.

– Efter lite lirkande fick vi hennes vänner att ringa föräldrarna. När de väl kom fram, efter en bilfärd på sju mil, drack vi en kopp kaffe och åt en smörgås tillsammans samtidigt som flickan började må bättre. Sedan begav de sig hemåt tillsammans. Dagen efter kom föräldrarna ner igen med en tårta och tackade för vad vi gjort.

Att vara ett stöd i natten är en god huvudkudde

– Sådana lyckliga slut känns i hjärtat och är värt hur mycket som helst. Visst är det mysigt att vara hemma men inte behöver jag sitta i soffan varje fredag och lördag. Att vara ett stöd i natten är en god huvudkudde.

Hur ser en vanlig natt ut annars?
– Vi samlas mellan åtta och tio på kvällen och hämtar ut de gula jackorna. Sedan är vi ute så länge vi behövs, hur länge beror på hur stökig kvällen är. Ibland blir det till klockan tre, andra nätter går vi hem redan klockan ett.

– Jag är aldrig rädd när jag har på mig den gula jackan. Ungdomarna känner igen oss och det är sällan någon drar sig undan när vi kommer. De vet att vi har tystnadsplikt. Vi nämner aldrig någon vid namn i de vandringsrapporter vi skriver varje kväll.

Det är hela tiden på ungdomarnas villkor, det är viktigt. Vi tränger oss inte på. Respekten måste vara ömsesidig.

Vad hjälper ni till med?
– Vi kan vara ett stöd och en vän som lyssnar i natten. Vi är inte socialarbetare, “fältare” eller poliser. Istället lyssnar vi och är ett komplement till andra resurser i samhället. Den gula jackan står för något positivt. Vi kan hjälpa dem med allt från att köpa bussbiljett hem och ringa föräldrar, till att ge dem en klubba.

Varför delar ni ut klubbor?
– Klubbtricket är en dörröppnare. Vi erbjuder dem en klubba; säger de nej och går iväg är det inte mycket vi kan göra. Men säger de ja eller börjar fråga varför vi delar ut klubbor, då har vi fått igång ett samtal.

– Det är hela tiden på ungdomarnas villkor, det är viktigt. Vi tränger oss inte på, de får bestämma. Respekten är viktig, den måste vara ömsesidig.

Till viss del kanske man sitter hemma framför datorn mer.

Hur har nattvandrandet förändrats under dina 25 år?
– Det är otroligt stor skillnad. För 15 år sedan var det betydligt fler som var ute på nätterna. Jag upplever också att det var fler som drack sig redlösa. Det var liksom allt eller inget då, i dag ser vi ett bredare spektra.

Det ligger i linje med de undersökningar som görs, vilka visar att unga dricker mindre idag. Vad tror du att detta beror på?
– Dels har ungdomars rörelsemönster förändrats. Till viss del kanske man sitter hemma framför datorn mer. Men jag tror även att olika typer av informationskampanjer har haft effekt.

Ungdomarna är det viktigaste vi har och det ger otroligt mycket tillbaka att finnas där för dem.

Vad behövs det mer av för att stödja dagens ungdomar?
– Stöd till föräldrarna är otroligt viktigt. Det finns också ett stort behov av närvarande vuxna. Ungdomarna vill ha någon att prata med, någon som lyssnar och bryr sig på riktigt. Det är en helt annan press på de unga i dag jämfört med förr.

Varför ska man engagera sig i nattvandrarna?
– Ungdomarna är det viktigaste vi har och det ger otroligt mycket tillbaka att finnas där för dem. Dessutom är det ett jättebra sätt att lära känna andra föräldrar. Man hinner prata om mycket under en nattvandring (skratt).

Reines råd

1. Tänk längre
Visst är det svårt att stå emot hundögon och argument som att du då
i alla fall vet vad din ungdom dricker. Men vilka garantier har du för att en flaska delas på tre och att det handlar om en lugn hemmakväll istället för en brakfest?

2. Var laglig
Langning är faktiskt olagligt. Ett argument gott nog om något.

3. Se konsekvenser
Tänk om något hemskt skulle hända, att någon råkar ut för en olycka på grund av det vin du köpte ut. Kan du leva med det resten av livet?

4. Engagera dig
Ta varje tillfälle du får till att göra saker tillsammans. Engagera dig i skolan och fritidsaktiviteter. Hur ska du annars förstå deras liv?

5. Ställ krav
Kräv att ungdomen svarar i sin telefon eller hör av sig som bestämt. Var tydlig. Förklara att det handlar om att ungdomen är så viktig för dig så du bryr dig om och vill veta.

Orginalartikeln hittar du på följande länk: https://www.systembolaget.se/om-alkohol/ungdom/nattvandrarna/reine/