Nattvandrarna i Norrköping jobbar på flera plan för att möta alla ungdomar i samhället. Med nattvandrare som representerar flera olika grupper och en trygg och välkomnande lokal, vill föreningen bygga broar mellan människor – oavsett religion eller ålder.

Doften av stekta köttfärsrullar och friterade grönsaksknyten sträcker sig ända ut på gatan. I köksvrån i den lilla lokalen där Nattvandrarna huserar står Mehmed Hamzic och lagar mat för 16 personer. Det är fredag på Östra Promenaden i Norrköping och snart ska de gula jackorna dras på när stadens gator ska besökas. Innan dess tänkte Mehmed, som är ordförande i föreningen, bjuda sina medvandrare på lite bosnisk mat.

 

 

” Våra olikheter är en enorm styrka

Det sorlas och skrattas runt bordet när alla satt sig. Det är en brokig skara. Här finns bland annat en jurist, en lokalvårdare, en byggnadsingenjör, en kbt-terapeut, en massör samt representanter från den somaliska kulturföreningen Dhallan och föreningen Diaspora som jobbar med integration.

– Vi bildar ett nätverk, både i samhället och inom nattvandringen. Med våra olika yrkesroller och kompetenser kan vi följa upp och hjälpa snabbt genom till exempel ett enkelt telefonsamtal till rätt person. Våra olikheter är en enorm styrka, säger Adisa Radovac som till vardags jobbar som socialsekreterare.

Tallrikarna bågnar av bosniska cevapi av köttfärs, friterade grönsaksbollar, pitabröd, stekta champinjoner, fetaost, sallad, ajvar och vitlökssås. Plötsligt öppnas en flaska mousserande, alkoholfri såklart.

– Det finns inga undantag någonsin. Som nattvandrare ska du föregå med gott exempel. Vi dricker aldrig alkohol eller kommer bakfulla i samband med nattvandringen, säger Mehmed.

I ena hörnet av lokalen finns en lekhörna inredd med mjuk grå tuftad matta på golvet, rödmålade väggar och massor av leksaker. Här kan barnen leka under översikt av en vuxen medan föräldern nattvandrar. Det är även en hörna som används av föreningens muslimer för bön.

 

Vid två pelare finns datorer som är fria att låna för besökande ungdomar. I lokalen finns även en soffgrupp och en bardisk. All inredning är gåvor.

” Får jag bara dit en ungdom så drar den personen ofta med sig ytterligare personer. Då kan vi få ett gäng som är hos oss istället för att driva runt på stan och hitta på tokigheter.

– Vår lokal ska vara en plats för ungdomarna. Istället för att de står och hänger på torget ska de kunna komma hit, dricka en kopp te och kolla lite fotboll eller bara sitta och prata. På så sätt bygger vi relationer och skapar möten på riktigt, säger Mehmed.

När alla blivit mätta och belåtna, fått i sig en kopp kaffe och kaka, så sätter de på sig de gula jackorna och börjar sin nattvandring.

Det är en kylig kväll och den råa fukten kryper innanför både jacka och tröja. Stämningen är god och skratt hörs från olika håll. Efter en kvart stannar gruppen till för att dela upp sig i grupper om tre personer. De bestämmer vilken runda varje grupp ska gå innan de återigen möts vid lokalen.

– Det är lättare att få kontakt med ungdomarna om vi inte är jättemånga. Däremot går en nattvandrare aldrig ensam. Man vet aldrig vad som kan hända och då är det bra att vara minst två personer, säger Mehmed.

Som den gången då han och en nattvandrarkollega hittade två överförfriskade killar nere vid ån. Precis när Mehmed kom fram ramlade den ena killen i vattnet. Efter att ha dragit upp honom handlade det bara om att få pojken att kräkas upp det han hade fått i sig. Mehmed fokuserade på pojken medan kollegan ringde ambulans.

– Det hela slutade bra. Killen klarade sig. Mamman kom sedermera fram till mig och berättade att det var hon som hade köpt ut alkohol till sin son. Hon trodde aldrig kvällen skulle sluta så där och var enormt tacksam för att vi hade kommit förbi.

Mehmed och hans grupp nattvandrare svänger in på en gågata i centrala Norrköping. Det är en lugn kväll, kanske gör den fuktiga kylan att folk stannar inne.

 

Längre fram på gatan står sex killar samlade. De ser inte ut att vara på väg någonstans och verkar ha stått där ett tag. Händerna är nerkörda i fickorna och axlarna lite uppdragna mot kylan.

Mehmed går fram till killarna med ett hej och en fråga om de inte vill följa med till nattvandrarnas lokal istället. Ungdomarna skrattar åt förslaget, men Mehmed ger sig inte.

– Kom till lokalen. Jag bjuder på något att äta och på kaffe. Så kan vi kolla en fotbollsmatch tillsammans. Om inte i dag så kom förbi någon annan kväll.

Killarna vinkar hej då och Mehmed lämnar dem med en inbjudan att ungdomarna gärna får komma förbi framöver.

– Får jag bara dit en ungdom så drar den personen ofta med sig ytterligare personer. Då kan vi få ett gäng som är hos oss istället för att driva runt på stan och hitta på tokigheter. Jag har ingenting av värde i lokalen, så ibland har vissa ungdomar fått vara kvar där själva när vi har gått på nattvandring. Det handlar om förtroende och ömsesidig respekt.

 

Efter vandringen samlas alla i lokalen igen. Någon tar en kopp kaffe, en annan en kopp te och Mehmed bjuder på dadelkakor. De pratar om kvällen som varit och händelser som inträffat.

” Mamman kom sedermera fram till mig och berättade att det var hon som hade köpt ut alkohol till sin son.

Den här kvällen var det lugnt, men återsamlingen erbjuder ett forum för att diskutera och bearbeta eventuella situationer som kan ha inträffat. Andra gånger kan det handla om att få komma in i värmen och tina upp lite innan en ny vandring i natten väntar.

– Ibland gör jag en shot på citronsaft, honung och ljummet vatten som jag delar ut till kvällens nattvandrare. Då orkar man ge sig ut i natten igen och får den energi man behöver.

Läs mer på systembolagets hemsida.