Nattvandringen återuppstår

 Fler vuxna ute på gatorna på kvällar och nätter i Eksjö. Det eftersöker Lotta Nykvist som nu gör ett försök att starta en nattvandrarförening med stöd från Vetlanda.
Syftet är att vara ute och skapa trygghet och stötta ungdomar.

Initiativ för nattvandringen i Eksjö har dragits igång i omgångar i Eksjö men sedan sakta successivt ebbat ut. Men nu gör Lotta Nykvist ett försök att starta en ny förening – med stöd och hjälp från nattvandringen i Vetlanda.

– Jag tycker man blundar för hur saker ser ut i dag, jag är inte bekväm med det. Vi ser ju hur mycket som blir vandaliserat i dag som restauranger och stationshuset. Jag vill att ungdomarna ska känna sig säkra trygga när de går hem, säger Lotta som också är huvudfunktionär för Eksjö Stadsfest.

Hon får medhåll av Regola Arnesson, nyinflyttad till Eksjö, som har bakgrund som nattvandrare i Nässjö.

– Jag tycker behovet är stort. Jag har själv tonårsbarn och när jag gick i Nässjö så tyckte ungdomarna det var roligt och skönt att ha någon att prata med, vi fanns där för dem, säger Regola som anslutit sig till sällskapet tillsammans med Olivia Bogmark och Ellinor Fransson.

Eksjögänget får nu stöd från Vetlandas nattvandrarförening som drivits med framgång sedan 1989.

– Jag har varit med i tio år nu och är ordförande. Vi är ute alla speciella tillfällen som valborg, cruisingen, Vetlandafesten med mera. Vi vandrar även i grannkommunerna som Eksjö och Sävsjö. Just nu är vi 25 personer i föreningen och vi känner att vi gör skillnad, berättar Anette Svensson.

Hon hyllar nu initiativet till en förening i Eksjö.

– Det har ju funnits här tidigare men då var det skolan som ansvarade och sedan las det ner. Nu tänkte vi vara lite faddrar för dem så de också får igång en verksamhet, säger Anette.

Lotta Nykvist har varit i kontakt med polisen och fått positivt gensvar.

– De tycker det är jättebra initiativ och välkomnar en nattvandrarförening.

Nattvandrarens uppgift är främst att vara synliga, observera och vid behov tillkalla hjälp. Helt enkelt vara ett stöd och en trygg punkt ute på gatorna.

Men man får inte beslagta någons alkohol eller gå in i någon situation med risk att skada sig själv eller andra.

När blir första passet?

– Vi ska prata ihop oss om detta men förhoppningsvis kommer vi igång snart. Vi behöver registrera oss och hämta ut jackorna, säger Lotta som nu efterlyser mer engagemang hos föräldrar och välkomnar fler att höra av sig och ansluta sig till föreningen.

Artikel och bild är hämtad från www.smt.se